Big Work
Image default
Business

RVS finish

RVS finish

RVS Finish is een mooi woord voor de afwerking van roestvrij staal.

Afhankelijk van het gebruik wordt roestvrij staal op verschillende manieren gereinigd en met een laatste bewerking voorzien van een mooie glans. 

Er zijn veel RVS Finish technieken die kunnen worden toegepast; Freesbewerking, rvs borstelen, patroonafwerking, parelstralen, elektrolytisch polijsten, gekleurd en decoratief. 

Oppervlakteafwerking is een belangrijke factor en voor die toepassingen waar uiterlijk belangrijk is, is de afwerking een deel van het ontwerp en het moet bij de bestelling duidelijk naar voren komen. 

De krasbestendigheid, het uiterlijk en de kleurstabiliteit van deze processen variëren echter aanzienlijk en moeten tijdens de selectie van het basismateriaal in overweging worden genomen. Sommige van deze processen verbeteren de roestvrije status van het metaal, maar dit mag niet worden beschouwd als een vervanging voor het selecteren van een geschikte kwaliteit roestvast staal voor het milieu. 

Standaard afwerkingen zijn de goedkopere versies.

Standaardafwerkingen worden op continue basis geproduceerd. Ze zijn over het algemeen alleen verkrijgbaar of kunnen worden verkregen met een korte doorlooptijd. Het zijn de afwerkingen die worden gebruikt voor de meeste toepassingen in roestvrij staal. Standaardafwerkingen worden gecategoriseerd als “Gewalst” of “Geborsteld” of “Gepolijst”. 

Het borstelen van het roestvrij staal, rvs borstelen, produceert een onderscheidend uiterlijk met een gedempte glans en een patroon van fijne parallelle lijnen. Het heeft een sterke decoratieve aantrekkingskracht zonder te reflecterend te zijn, omdat te veel spiegelwerking ongewenst kan zijn. Zo kunnen bijvoorbeeld te reflecterende roestvrijstalen accenten op een gebouw verblindend zijn bij fel zonlicht. Een nadeel van deze afwerking is een verminderde corrosieweerstand, omdat de groeven van de afwerking gevoelig zijn voor roest. 

De afwerking wordt gecreëerd door het roestvrij staal in één richting te schuren met een schuur-riem 120-180 korrel, gevolgd door verzachten met een 80-120 korrelige, niet-geweven riem. 

Walsafwerkingen zijn de goedkoopste afwerkingsopties. Er zijn zowel warmgewalste als koudgewalste afwerkingen, en, zoals deze beschrijving impliceert, het uiterlijk wordt ten minste gedeeltelijk geproduceerd door het roestvrij staal door speciale rollen of matrijzen te leiden. De spiegelwerking van deze afwerkingen varieert van dof tot spiegelglans. 

Meer gedetailleerde afwerking.

Gepolijste afwerkingen worden geproduceerd door het oppervlak mechanisch af te schuren met een reeks geleidelijk fijnere schuurmiddelen of een speciale afrolprocedure die het uiterlijk van mechanische slijtage stimuleert. De gladste gepolijste afwerkingen worden gepolijst na het mechanisch frezen om een spiegelachtig uiterlijk te verkrijgen. 

Speciale afwerkingen omvatten afwerkingen die in het algemeen worden gebruikt wanneer esthetisch uiterlijk belangrijk is. Deze categorie omvat niet-directionele kraspatronen, swirls, grondcirkels, reliëf, maar ook ontworpen texturen en verschillende kleur- en coatingmethodes.

https://vangeenen.nl/