Big Work
Image default
Home and Garden

Typen veiligheidscilinders

Een veiligheidscilinder zoals bijvoorbeeld een Litto MP83 of BKS Janus wordt gebruikt in een slotmechanisme, die bestaat uit een cilinder en een behuizing. De cilinder wordt geblokkeerd door middel van stiften, kogels of platen, zolang je deze niet met de bijpassende sleutel opendraait.

Geen enkele andere sleutel past in het slot en er zal ook geen reservesleutel worden aangemaakt of opgevraagd bij de fabrikant, zolang er geen eigendomscertificaat kan worden overhandigd. Dit is een aanvullende bescherming, zodat onbevoegden niet zomaar je woning in kunnen met een kopie van de sleutel voor het cilinderslot.

Diversiteit aan modellen

Er zijn diverse soorten veiligheidscilinders waaruit je kunt kiezen. Je kunt het slot dus laten afstemmen op de omstandigheden waarin deze geplaatst zal worden. Zo is er een radiaalslot, waarbij spiraalveertjes de sleutelpinnetjes naar voren drukken. Hierdoor wordt de cilinder geblokkeerd.

De sleutel heeft indeukingen of insnijdingen afhankelijk of het slot gebruik maakt van pinnetjes of plaatjes. Ook kun je kiezen voor een stiftcilinderslot. Dit is het slot dat het meest gebruikt wordt en het beschikt over een zestal stiften, of cilindrische metalen pinnen.

Deze worden door spiraalveertjes naar het midden geduwd en blokkeren het slot zolang er geen sleutel wordt gebruikt. Weer een andere optie is een plaatjescilinderslot. Deze is over het algemeen minder veilig dan de andere sloten en bieden eerder gelegenheid voor lockpickers. Vaak worden deze dan ook niet voor voordeuren gebruikt.

Diverse materialen

Naast diverse modellen kun je ook een keuze maken uit verschillende materialen. Veiligheidssloten zijn verkrijgbaar in brons, zilver en goud. Je kunt de stijl van de cilindersloten dus helemaal afstemmen op het interieur.